Naujienos

2017-10-06 12:10:46

Pasaulis tavo lėkštėj

Joniškyje netradiciškai paminėta Pasaulinė turizmo diena

2017-10-05, paskelbė Dienos NAUJIENOS

Joniškio turizmo ir verslo informacijos centro direktorė Jurgita Bučinskienė ir jos vadovaujamas kolektyvas turėtų būti patenkinti sugalvota atrakcija, t.y. vakar Joniškyje šurmuliavusia  kulinarinių kelionių diena „Pasaulis Tavo Lėkštėje“. Na o geranoriškas aštuonių miesto maitinimo įmonių savininkų ir darbuotojų nusiteikimas kėlė joniškiečiams nuotaiką ir skaidrino lietingo rudens padangę.

Aštuoniose Joniškio maitinimo įstaigose lankytojams buvo siūlomi aštuonių šalių patiekalai. Vieni juos ragavo pirmąkart, kiti jau ir anksčiau buvo su tokiais skanėstais susidūrę. O štai specialios kainos tądien nė vieno nepaliko abejingu. Kur tai matyta, kad itališkas paukštienos suktinukas PC „Žilvinas“ kainuotų du eurus dvidešimt centų. Kasdieniniame meniu čia šio patiekalo nepamatysi, o banketinio varianto kaina – keturi eurai aštuoniasdešimt centų. Valgykloje „Pas Vitą“ ukrainietiškų barščių pilną porciją su ukrainietiška bulkute „Pampuška“ buvo galima nusipirkti už penkiasdešimt eurocentų.  

Joniškio maitinimo įstaigos šiai šventei ruošėsi iš anksto. Reikėjo ne tik patiekalą pagaminti, bet ir vienu kitu atstovaujamos šalies akcentu papuošti patalpas. Kavinėje-picerijoje „Lorena“ klientai ragavo kinietišką vištieną saldžiarūgščiame padaže, o nuotaiką jiems kėlė kiniete mergina persirengusi picerijos darbuotoja. Čia net indai buvo parinkti pagal kinietišką stilių. PC „Žilvinas“ lankytojus foje pasitiko iš balionų sudėliota Italijos vėliava, aptarnavimo salėje visą dieną skambanti itališka muzika, padavėjos, pasirišusios Italų vėliavą simbolizuojančius raištelius. Bene daugiausia laiko pasiruošimui paaukojo valgyklos „Pas Vitą“ savininkė Vita Karūžnienė. Moteris sako, kad užtruko mėnesį, kol išsiaiškino nacionalinius ukrainiečių patiekalus, o paskui juos pagamino. Užtat lankytojų čia laukė ne tik ukrainietiški barščiai, bet ir gausybė kitų šios šalies valgių – sotusis ukrainietiškas kepsnys, kepta karka su troškintais kopūstais ir spirgučiais, ir t.t. Viskas pagaminta pagal ukrainietišką receptūrą, – sako Vita Karūžnienė. Ypač joniškiečiams patiko ukrainietiškos bulkutės, „Pampuškomis“ vadinamos. Ne vienas jomis smaguriavo su barščiais, prašė parduoti išsinešimui.

Beje, kulinarinės kelionės dieną kai kurios miesto kavinės sulaukė nemažai užsakymų su pristatymu. O ir klientų netrūko. Kai kur jų sulaukta du tris kartus daugiau nei įprastai.

UAB „Saned“ pagamintos ispaniškos paelijos paragavo apie 40 klientų.

„Laimingų žmonių“ valgykloje kai kurie joniškiečiai pradžioje į vengrišką guliašą žiūrėjo įtartinai. Tačiau netrukus jau ir nuolatiniai klientai valgė jį pasigardžiuodami. Tądien vengriško guliašo paragavo apie 40 čia apsilankiusių klientų.

Senjorės pasirinko pamėgtą maitinimo įstaigą –  PC „Žilvinas“ ir paragavo čia pagaminto itališko paukštienos suktinuko. Tądien šio patiekalo ragavo apie 30 joniškiečių. „Žilvino“ darbuotojai juokiasi, kad lankytojai pasigedo makaronų – valgio, kuris bene ryškiausiai pozicionuoja italus.

Kebabinėje „Pas Šarą“ įprastai lankosi aplinkinių įstaigų, įmonių darbuotojai, todėl  šios maitinimo įstaigos savininkai mielai sutiko dalyvauti akcijoje „Pasaulis Tavo Lėkštėje“. Lankytojų čia laukė turkiškas kebabas.

Kavinėje - picerijoje „Lorena“ lankytojai ne tik skanavo kinietišką vištieną saldžiarūgščiame padaže, bet ir gėrėjosi kinietės įvaizdį sukūrusia mergina. Patiekalo čia paragavo apie 30 joniškiečių ir miesto svečių.

Valgykloje „Pas Vitą“ buvo ne tik gausus ukrainietiškų valgių pasirinkimas, bet ir stalas bei darbuotojų apranga papuošti ukrainiečių vėliavos spalvomis. Vien ukrainietiškų barščių su „Pampuškomis“ čia parduota virš 200 porcijų.

Zap'o baras klientams siūlė amerikietišką dešrainį. Išskirtinio dėmesio dešrainis nesulaukė. Parduota jų apie 20. Galbūt koją pakišo gardžios čionykštės picos?

Kavinė „Fortūna“ tapo lietuviškų cepelinų „sostine“. Cepelinai su mėsa ir varške čia tądien kainavo 35 eurocentais pigiau ir suvalgyta jų čia dvigubai daugiau nei įprasta.

Šaltinis: www.manojoniskis.lt, Pranas Raščius

Nuotraukos autorius:Jonas Ivanauskas